Jag är läkare, sjuksköterska, farmaceut eller motsvarande och söker
medicinsk information om botox®
Letar du efter
behandlingsinformation om botox®
för dina patienter
Jag är läkare, sjuksköterska, farmaceut eller motsvarande och söker
Information om botulinumtoxin för kosmetisk användning
För att underlätta muskelstretchning vid juvenil cerebral pares kan behandling med BOTOX® hjälpa.
BOTOX® (botulinumtoxin typ A) är indicerat för behandling av fokal spasticitet i samband med dynamisk spetsfot orsakad av spasticitet, hos ambulanta patienter (över 2 års ålder) med juvenil cerebral pares.
Spetsfot kan ha en betydande negativ inverkan på barnets vardag med smärta, knä- och fotledsproblem, därtill permanenta missbildningar på fötterna, avvikande gångmönster och nedsatt balans.
BOTOX®: Bestående förbättringar i gångmönster och fotledsposition över 2 år[KOM]
Bestående behandlingsresultat på ”Physicans´Rating Scale” (PRS) med upprepade behandlingar över 2 år hos patienter med JCP[KOM]
Adapterad från Koman et al 2001. 207 patienter ingick i studien. 155 patienter fullföljde minst ett års behandling. 42 patienter fullföljde 2 års behandling eller längre.
Responders: Patienter med ≥ 2 poängs förbättring på PRS Composite score.
PRS Composite Score: funktion av förändring i dynamiskt gångmönster.
BOTOX® motverkar muskeltonus genom att blockera perifer acetylkolinfrisättning och därmed impulsöverföring från hjärnan till muskeln. Vid impulsöverföring flödar vesiklar med acetylkolin i den presynaptiska nervcellen. Vesiklarna binder till ett proteinkomplex, det så kallade SNARE-komplexet, på cellmembranets insida. SNARE-komplexet gör att vesiklarna kan fusera med cellmembranet, vilket möjliggör frisättning av acetylkolinet från nervcellen till muskelcellen via den synaptiska klyftan. Hos muskelcellen binder acetylkolinet till receptorer och utövar sin verkan.
En del av SNARE-komplexet är proteinet SNAP-25. BOTOX® verkar genom att tas upp av kolinerga nervceller och klyva SNAP-25. På så sätt blockeras membranfusion och därmed acetylkolinfrisättning. Acetylkolinet når på så sätt aldrig receptorerna hos muskeln i där det annars skulle haft sin verkan.
I kontrollerade kliniska studier har behandlingsrelaterade biverkningar rapporterats hos 17 procent av patienterna med pediatrisk cerebral pares. Lokal muskelsvaghet utgör den förväntade farmakologiska effekten av botulinumtoxin i muskulatur och uppträder vanligen inom de första dagarna efter injektionstillfället och är vanligtvis övergående.
En förutsättning för ett lyckat resultat är att behandlingen följs upp av barnets sjukgymnast och att ni tillsammans med sjukgymnast sätter upp realistiska behandlingsmål utifrån barnets förutsättningar.
Sjukgymnastik hjälper till att förlänga och maximera effekten av BOTOX®-behandlingen och är en nödvändig del i behandlingsplanen för barn med cerebral pares. Behandlingen kan omfatta stretching, styrketräning, gipsförband, skenor för positionering och fixering samt rörelseträning. Sjukgymnastiken hjälper barnet att få kontroll över musklerna samt förbättra balans och rörlighet. Hos barn med spasticitet i benen ses en förbättring i gångmönstret (från tågång till normal häl-till-tågång) vanligen 2 till 4 veckor efter behandling. Maximalt resultat uppnås vanligen 4-6 veckor efter injicering.
Vid ihållande muskelkramper i benen hos barn som har cerebral pares, märks klinisk effekt inom de första 2 veckorna efter injektionen.
Effekten av BOTOX®-behandling kan vara i upp till 12-16 veckor, beroende på vilken dos som injiceras i muskeln. Vanligen upprepas behandlingen efter 6-12 månader. Hur länge behandlingen fortsätter avgörs i regel i samråd mellan familj, läkare och fysioterapeut.